over ons

stichting Iris Elektrick

Iris Elektrick is sinds 12 mei 2020 een stichting.

Wij richten ons momenteel op deelauto’s, het liefst elektrische, maar in ieder geval tweedehandse auto’s. Want goedkoop tweedehands autorijden past het beste in de Irisbuurt.
De statuten van de stichting stellen als doel groepen burgers te willen helpen bij het gezamenlijk aanpakken van praktische oplossingen voor de klimaatcrisis. Deelauto’s en elektrisch rijden zijn de zaken die de stichting als eerste wil aanpakken. Andere activiteiten zullen later volgen.
Het stichtingsbestuur bestaat uit Henk Kok, Zubin Nayak en Rik van der Velden (secretaris, penningmeester en voorzitter).

intermediair

Iris Elektrick fungeert als intermediair tussen autodeelgroepen enerzijds en overheden en bedrijven anderzijds. Overheden zijn de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.
Bedrijven zijn verzekeraars, autoverkopers, providers van kilometerregistratiesystemen, laadpaalinstallateurs en anderen.

Als intermediair ontzorgt Iris Elektrick de autodeelgroepen bij de opstelling van contracten.
De gemeente wil alleen met formele organisaties contracten aangaan, zoals voor autodeelparkeerplaatsen en het plaatsten van laadpalen. Ook de provincie stelt deze eis bij het verlenen van subsidie voor aankoop van een elektrische deelauto.

vraagbaak

Iris Elektrick is ook vraagbaak voor autodeelgroepen. In ons eerste jaar hebben we de meeste praktische problemen van autodelen al meegemaakt en we zouden het jammer vinden als andere groepen het wiel weer opnieuw moeten uitvinden.
Zo kun je over de eerste autodeelgroep (Iris #1) lezen met welke afspraken zij het autodelen zijn begonnen (Joepie, we gaan van start!) en wat hun conclusies zijn na 1 jaar autodelen in de praktijk (één jaar autodelen, verslag van Iris #1).