hoe werkt dat?

Iris Elektrick is een paraplu-organisatie die autodeelgroepen in de Irisbuurt faciliteert.

Iris Elektrick helpt individuele autodeelgroepen met:

  • raad en daad bij het opzetten van een autodeelgroep
  • het aanvragen van autodeelparkeerplekken bij de gemeente Eindhoven, zie ook ons nieuwsblog
  • het laten inbouwen van een kilometerregistratiesysteem per auto
  • de inregeling van een app voor het reserveren van een deelauto, de registratie en onderlinge afrekening van kilometers per deelnemer
  • het aanvragen van subsidie bij de provincie Noord-Brabant voor de aankoop van een elektrische auto; zie ook ons nieuwsblog
  • het aanvragen en laten installeren van laadpalen

Iedereen in de Irisbuurt moet lid kunnen zijn van een autodeelgroep of zelf zo’n groep kunnen opzetten. Welke auto je koopt en hoe je die beheert bepaal je binnen de eigen groep.

Voor elektrische deelauto’s onderhandelen wij momenteel met de gemeente. Doel is om bij elke deelautoparkeerplek een groepseigen laadpaal te mogen plaatsen. En die paal moet dan worden aangesloten op een particuliere meterkast. Op deze wijze heb je als autodeelgroep zelf in de hand hoeveel de elektriciteit je gaat kosten. En ook of je die zelf groen opwekt. Je kunt zonnepanelen op je eigen huis gebruiken om de auto op te laden. Maar evengoed kunnen die zonnepanelen onderdeel van een postcodestroomproject zijn. Of je koopt windenergie in.

auto aangesloten via laadpaal op individuele meterkast en gevoed met collectieve zonnestroom

Wil je weten hoe autodelen op dit moment functioneert? Kijk dan hoe de eerste autodeelgroep van de Irisbuurt is gestart en hoe het na 1 jaar gaat.